fbpx

Sijnn

Skapandet av en ny appellation

Många trodde nog att David och Rita Trafford var galna när de bestämde sig för att starta upp Sijnn Wines ute i Malgas i början av 2000-talet. Sijnn är bokstavligt talat placerat i mitten av ingenstans, i slutet av en skumpig grusväg (vi rekommenderar inte att du kör hit i en liten hyrbil som är designad för stadskörning…). Men, de visste vad de gjorde. David och Rita är sannerligen pionjärer i ordets rätta bemärkelse. I samband med en weekendresa i Malgas år 2000 kom de i kontakt med gården där Sijnn Wines skulle komma att se dagens ljus några år senare.

De fascinerades av jordmånen, som till största delen består av sten, och landskapet, som påminde dem om Portugal. Den 125 hektar stora gården köptes 2003 tillsammans med några medfinansiärer. Det krävdes 200 plus borrhål för att avgöra vart det var bäst att plantera vinrankorna men 2004 planterades de första vinrankorna, 12 hektar av en rad olika druvsorter. 2010 planterades ytterligare 3 hektar, och 2017 ytterligare 6 hektar.

Samtliga viner som planterats är bushvines, då tillgången på vatten är begränsat. Trots att gården är belägen längs Breede River (Sijnn är för övrigt ordet för flodbank för ursprungsbefolkningen Khoisan) är vattenkällan obrukbar större delen av året då vattnet är bräckt. Man var också förutseende gällande klimatförändringar och valde druvsorter som kan hantera varmt och torrt klimat med begränsad tillgång till vatten. Den steniga jorden, som påminner om Chateauneuf du Pape, och begränsade vattentillgången resulterar i relativt låga volymer vid skörd men med desto bättre kvalité. 

Till en början kördes druvorna till Stellenbosch för vinifiering, men David, som är arkitekt från början, dammade av ritbordet efter några år och designade en enkel vinkällare som var på plats 2014. Samma år började även den unga och talangfulla vinmakaren Charla Bosman, som fortfarande håller i rodret. Förutom ett antal skördar på andra gårdar i Sydafrika tillbringade hon ett antal år i Santa Barbara innan hon blev en del av teamet hos Sijnn.

Ledorden på Sijnn är naturligt jordbruk och vinmakeri. Fokus ligger på olika blandningar på druvsorter som ofta återfinns kring Medelhavet, men nyligen har de även börjat tillverka viner som enbart består av en druvsort. På Sijnn sker allt för hand, från plockning av druvor, till press, etiketten på flaskan, osv. 

De är ett litet team där alla är involverade i samtliga delar av vinproduktionen. Utmärkelserna för Sijnns viner har inte låtit vänta på sig. Malgas må vara den nyaste av appellationer i Sydafrika men vi vågar påstå att den nog är en av de mest spännande och vi ser fram emot att få följa deras resa framåt.

Showing 1–4 of 6 results