fbpx

Om Oss

Brett & Fia

Grundare av Cape Wine Experience

Brett är född och uppvuxen i Sydafrika, och Fia är från Sverige. Vi är båda väldigt förtjusta i bra mat och vin, foodies om du så vill. Vi träffades via gemensamma vänner i Kapstaden och 2015 påbörjade vi vårt gemensamma liv i vårt älskade Kapstaden. Vi utnyttjade staden till fullo, med allt den har att erbjuda inom restaurang- och vinscenen, vilket också gav oss ett bra nätverk bland krögare, vinmakare, sommelierer, osv.

Cape Wine Experience är resultatet av en stark kärlek till både Sydafrika och Sverige!

2020 vändes världen upp och ner för de flesta, och även för oss. Varje land hanterade pandemin på sitt sätt. Som en del av sin pandemistrategi förbjöd Sydafrikas regering försäljning av alkohol. Detta var självklart frustrerande för konsumenter, men hade betydligt mer allvarliga konsekvenser för vingårdarna (som är en stor arbetsgivare i landet). När vi hamnade i Sverige i juni 2020, via en repatrieringsflight, bestämde vi oss för att bara köpa sydafrikanska viner för att göra vår del för att stötta vingårdarna ’back home’. Vi blev dock väldigt besvikna när vi insåg att utbudet långt ifrån speglade mångfalden som vi var vana vid från Sydafrika. En sak ledde till en annan, och Cape Wine Experience såg dagens ljus.

Vårt mål är att visa sydafrikanska viner såsom de är – en reflektion av platsen de kommer från, fulla av passion och innovation, resultatet av en rik och mångfacetterad historia. Vinerna som ni hittar hos oss produceras med så liten påverkan som möjligt, minimal intervention. Samtliga vinbönder och vinmakare lägger stor vikt vid hållbarhet, från arbetet som sker bland vinrankorna till det som sker i vinkällaren, men också i arbetsförhållandena och att deras team stannar kvar år efter år. Som Brett säger “det är vinproducenter som jag som sydafrikan kan vara stolt över!”

På Cape Wine Experience talar vi Swenglish. Brett (Sydafrikanen) har bott i Sverige i drygt 3 år, och förstår det mesta på svenska. Det säger sig nog självt att Fia pratar både svenska och engelska. Brett jobbar med att förbättra sin svenska och Fia hjälper honom så gott hon kan. Så vänligen ha tålamod om det inte alltid är korrekt svenska på hemsidan. Våra vinprovningar hålls på engelska, men det är fritt fram att ställa frågor på svenska, även om svaret kanske, åtminstone delvis, blir på engelska. Det går bra att kontakta oss på både svenska och engelska.

Historien bakom ett vin är nästan lika viktig som själva smakupplevelsen. Kolla in våra producentsidor för att få veta mer om människorna bakom vinerna.
“Winemaking is a form of art, and art without context is obscure” – Brett

Det är mycket som kan bli bättre i Sydafrika, men något de verkligen lyckats med är sitt hållbarhets- och integritetsarbete på vingårdarna. Sustainable Wine South Africa (SWSA) jobbar för mer hållbar och ekovänlig produktion inom Sydafrikas vinindustri. Märkningen garanterar att ursprung, druvsort och årgång stämmer överens med det som står på flaskan. Hållbarhetsaspekten ställer krav på hur druvorna växer och skördas, framställs och buteljeras.

Sydafrika har en lång historia av vinmakeri, sedan mitten av 1600-talet. Men i och med apartheid blev landet oerhört isolerat. Fram till 1994, innan Sydafrika blev en demokratisk nation, var vinindustrin hårt reglerad. Staten bestämde vad som fick odlas och vart. Mycket har hänt på de knappa 30 år sedan Mandela kom till makten, och vinscenen är inget undantag. De senaste 10-20 åren har de sydafrikanska vinerna genomgått en renässans och vad som erbjuds nu vill du inte missa!

För att citera Tim Atkin, Master of Wine, ”South Africa is making the greatest wines in its history”.