fbpx

Pieter Ferreira Cap Classique

Jakten på det perfekta bubblet

För Ann och Pieter Ferreira handlar allt om bubblor, det är inte utan anledning de är kända som Mr & Mrs Bubbles i Sydafrika. Genom sin karriär har Pieter drivits av att skapa det perfekta bubblet. Mousserande viner som framställs enligt den traditionella (Champagne) metoden i Västra Kapprovinsen kallas för Cap Classique. Precis som Champagne har Cap Classique skyddad ursprungsbeteckning. Pieter Ferreira har producerat Cap Classique i över 30 år, och merparten av detta har han gjort på Graham Beck (som han var med och startade upp).

Innan dess var han med och byggde upp ett annat Cap Classique varumärke i Franschhoek. Han har även gjort ett antal säsonger på olika Champagnehus i Champagne. Det är svårt att tänka sig att Pieter var på väg att bli tandläkare… Istället blev han en legendarisk vinmakare och talesperson för Cap Classique. Pieter är även medlem av Cape Winemakers Guild, en organisation bestående av de bästa vinmakarna i Sydafrika. Medlemskap sker enbart genom inbjudan och i dagsläget ingår ett 40-tal vinmakare i organisationen.

Pieter och Ann är enligt oss definitionen på ’couple goals’. Varje dag när Pieter är på väg hem från Graham Beck i Robertson till familjehemmet i Franschhoek ringer han Ann från en specifik krök i vägen. Ann svarar varje dag med ”are you at your corner?”.

2012 insåg Ann att Graham Becks pensionspolicy skulle innebära att Pieter skulle behöva gå i pension relativt snart. Som Ann såg det; ”Inte en chans att du ska sitta hemma och irritera mig medan jag fortfarande jobbar. Du måste hitta en nytt projekt!”. Det blev starten på Pieter Ferreira Cap Classique. Graham Beck insåg dock att de behövde ändra sin pensionspolicy och Pieter är fortfarande kvar…

Men Pieter Ferreira Cap Classique var redan sjösatt och Ann & Pieter driver vidare det tillsammans. Ann har varit involverad i bubbelindustrin i princip lika länge som Pieter, men på marknadsföringssidan istället. Nu är hon ansiktet utåt för Pieter Ferreira Cap Classique, eller som Ann brukar skämta ”jag äger Pieter Ferreira Cap Classique och dess vinmakare”.

För produktionen av bubblet använder Pieter sina kontakter i branschen för att välja ut druvor från områden bäst lämpade för produktion av Cap Classique. Chardonnay druvorna för Pieter Ferreiras Blanc de Blancs handplockas från t.ex. Robertsson och Darling, områden med tjocka lager kalksten som är särskilt lämpliga för mousserande viner. Endast cuvéen används vid produktionen. Bubblet spenderar hela 6 år på sin jästfällning innan det buteljeras. Efter ytterligare 6 månader i flaska är vinet redo för försäljning. Produktion sker på liten skala och endast 2400 flaskor Blanc de Blancs (Chardonnay) och 2400 flaskor Rosé (Pinot Noir) produceras årligen. Vi är väldigt glad och stolta att vi fick äran att vara de första som exporterade Pieter Ferreira Cap Classique utanför Sydafrikas gränser.

Showing the single result