fbpx

Keermont Vineyards

Keermonts vingård är en riktig pärla i Blauwklippen valley, och med Stellenbosch mått mätt en relativt ny vingård. Gården ligger väldigt naturskönt i en naturlig amfiteater mellan Helderburg och Stellenbosch. Deras mål är att deras viner ska matcha den naturliga skönheten som omger dem, och det vågar vi påstå att de gör med bravur! Alla druvor som används i Keermonts viner odlas på gården, och från gårdens högsta punkt har man utsikt över alla de olika blocken av vinrankor. Vinmakaren Alex Starey växte upp i Blauwklippen valley och hade tidigt en dröm om att få göra vin just där.

2005 gick den drömmen i uppfyllelse, och två år senare var det dags för första skörden. Familjen Wraith köpte gården 2003 och Alex var med från början att utöka de 8 ha med vinrankor till 30 ha, med 13 olika druvsorter. Alex bor med sin familj på gården och kan varje rad med vinrankor utan och innan. När det är dags för skörd har han stenkoll på vilka rader som är redo att skördas och vilka som behöver ytterligare tid. Landskapet som odlingarna ligger på varierar i både topografi och terräng, vissa delar har ett varmare klimat med sitt norrläge (motsvarande söderläge på norra halvklotet), och andra delar ett kyligare klimat med sitt västerläge. De omkringliggande bergen och avståndet till havet (12.5 km fågelvägen) bidrar ytterligare till gårdens mikroklimat.
Det bidrar till att en och samma druvsort kan tillskrivas olika egenskaper beroende på vart på gården den växer. Samtliga druvor plockas i omgångar när de är redo, och vinifieras separat, innan det är dags att blanda ihop de olika byggstenarna till det vinet som Alex är ute efter. Det kan t.ex. vara en Syrah med frukt från tre olika lägen på gården, eller en Cabernet Franc som bara kommer från ett specifikt block på Keermonts ägor. För att citera Alex: ”Our philosophy in the vineyard tends towards the natural rather than the scientific”. Den filosofin går hand i hand med deras ambition att använda så lite konstgödsel och bekämpningsmedel som möjligt, samt minimal bevattning. Tanken är att det ska leda till mer naturliga, välbalanserade vinrankor som i slutändan också producerar bättre frukt.
En annan sak som också gör Keermont unik är att de har ett större antal fast anställda på gården än vad som är vanligt på en gård av den här storleken. De är sammanlagt 15 stycken som jobbar året runt med allt från skörd, till att beskära vinrankor, till jobb i vinkällaren, etc. Det gör att det har ett stort antal anställda som är väl bekanta med gården, känner till alla processer och kan därmed bidra med sin kunskap för att upprätthålla kvalitén år efter år. Det gör att de inte behöver ta in ett stort antal tillfälligt anställda under skörden, vilket annars är vanligt.
Hållbarhet är en självklarhet för Keermont, och de är självklart medlemmar av IPW, som säkerställer att vinet på gården produceras på ett hållbart sätt. Utöver det har Keermont 100 ha av sin mark dedikerad till naturreservat för att säkerställa den biologiska mångfalden i området. Stilen på vinmakeri på Keermont sker så naturligt och varsamt som möjligt. Ingen tillsatt jäst används, utan enbart jästen som naturligt finns på druvskalen används för fermenteringen och förflyttning av druvjuicen sker utan pumpar eller andra mekaniska hjälemedel. Buteljering sker för hand och ingen eller ytterst lite filtrering sker. Alex Starey blev nyligen invald i Cape Winemakers Guild, ett kvitto på hans kunskap och skicklighet när det kommer till vinmakeri.

Showing 1–4 of 11 results