fbpx

Aslina Wines by Ntsiki Biyela

Sydafrikas första svarta, kvinnliga vinmakare

Att Ntsiki Biyela skulle bli en framgångsrik vinmakare var långt ifrån självklart. Hennes väg från en fattig uppväxt i KwaZulu Natal, så långt från vinregionerna i Västra Kapprovinsen man kan komma, till en firad vinmakare i Stellenbosch är en fantastisk och hjärtevärmande historia. När Ntsiki tog studenten 1996 hoppades hon att hennes betyg i matte och de naturvetenskapliga ämnena skulle hjälpa henne att få ett stipendium till att läsa vidare på universitet till kemiingenjör. Men hon fick inga av de stipendier hon sökte, istället fick hon börja jobba som hushållerska för att försörja sig själv. Ödet hade dock andra planer för Ntsiki, och några år efter hon tog studenten fick hon ett stipendieerbjudande av South African Airways att studera vinmakeri på universitetet i Stellenbosch.

Vad som gjorde karriärmöjligheten ännu mer spännande, eller skrämmande, var att Ntsiki vi det tillfället aldrig hade smakat vin. Hon pratade dessutom inte ett ord Afrikaans, språket som utbildningen gavs på. Det bör även noteras att detta var strax efter att apartheid upphörde, och vinscenen dominerades till stor del, om inte enbart av den vita delen av befolkningen och var väldigt mansdominerad. Men som Ntsiki såg det, “It’s do or die”, och tog sin an utmaningen. Med blod, svett och tårar tog hon sig igenom utbildningen med bravur, det visade sig att hon hade en talang för det här med vinmakeri.

Efter utbildningen spenderade hon 12 år på vingården Stellakaya i Stellenbosch, vilket gav henne en solid grund i branschen. Under samma tid passade hon även på att göra skördesäsonger på norra halvklotet (fördelen med att verka på södra halvklotet, man kan få in två säsonger på ett år), framförallt i Kalifornien och i Bordeaux. Det var under dessa resor som drömmen om ett eget vinmärke började ta form. 2017 var det dags för Ntsiki att släppa det första vinet under det egna märket Aslina (en hyllning till hennes mormor, matriarken i familjen och Ntsikis ledstjärna). Mycket av hennes inspiration till hennes viner kommer från Bordeaux, där hon upplevde mycket som påminde henne om sin uppväxt i KwaZulu Natal, “The home made family meals during harvest reminded me of my home in KwaZulu Natal and the culture of sharing”.

Ntsikis ödmjuka personlighet charmar alla i sin närhet, och hon har ett skratt som smittar av sig. Hennes viner är en reflektion av hennes liv och arv – fylliga, med mycket karaktär och välbalanserade. Hon har mottagit flertalet utmärkelser för sina viner och hennes viner säljer snabbt slut varje år. Hon verkar fortfarande på mindre skala vilket gör att vinerna släpps unga, och vi rekommenderar att de röda vinerna lagras ytterligare några år innan de avnjutes. Men om ni inte kan vänta, se då till att ni häller upp vinet i en karaff några timmar (3-5 h) innan de ska serveras. Hittills har fokus legat mycket på röda viner, men Ntsiki har nu utvecklat portföljen med ett antal vita viner och vi ser mycket fram emot att se hur de kommer utvecklas.

Förutom sitt framgångsrika vinföretag, är Ntsiki även aktiv som styrelseledamot i Pinotage Youth Academy, ett program som hjälper ungdomar från svåra förutsättningar få utbildning och jobb inom vin- och restaurangbranschen.

Showing all 3 results