fbpx

Brunia

Enastående viner kräver utomordentliga druvor

Brunia Wines är en sån där producent som man är så glad att man hittade tidigt i deras karriär. De gör redan fantastiska viner och vi är övertygade om att vi kommer få se storverk från denna vingård framöver. Även om Brunia Wines är en relativt ny på vinscenen är bröderna, Wade och Brett Sanders, bakom vingården inga noviser. Bröderna Sanders växte upp i Johannesburg och blev tidigt introducerade till mat- och vinscenen av sina föräldrar. Redan i tidiga tonåren visste Wade att han ville bli vinmakare. Efter avslutade universitetsstudier blev han antagen till the Cape Wine Makers Guild’s Protege program. Inom detta program jobbade han med olika aspekter och fokusområden inom vinmakeri på tre olika vingårdar, varav två stycken gärna ville att han skulle fortsätta jobba hos dem vid programmets slut. Han valde att stanna på en av dessa gårdar och under de närmaste 6 åren jobbade han som vinmakare och hjälpte till att bygga upp den gårdens varumärke och portfölj, samt lära sig mer om naturliga vinmakningstekniker.

Men drömmen fanns alltid där att ha en egen familjegård. Brodern Brett, expert inom ekologiskt jordbruk, och Wade letade med ljus och lykta efter en gård som skulle passa dem. Efter några års letande hittade de 2016 äntligen Cold Mountain Vineyard, placerad utanför Stanford i appelationen Sondagskloof. Brett började genast ställa om till ekologiska odlingsprinciper, medan Wade delade sin tid mellan sin arbetsgivare och familjegården. Biologisk mångfald och hållbarhet är nyckelord för bröderna Sanders. Hela gården är på 417 hektar, men bara 17 hektar används för vinodling. Övrig mark används för odling av ekologiska frukt och grönsaker, oliv- och fikonträd, honungsbin, blomodlingar, och stora arealer för den inhemska buskvegetationen fynbos.

Fynbos är habitat för ett stort antal växtarter, en förutsättning för biologiskt mångfald. Namnet Brunia Wines kommer från en sällsynt blomma, Brunia Leavis, som återfinns bland fynbosen på gården. Brunia Leavis återfinns också i Brunia Wines logga. Sedan 2020 jobbar båda bröderna heltid med att utveckla gården. De flesta viner produceras än så länge i relativt små volymer, men i och med att gården utvecklas ökar också produktionen. All produktion sker i minimalistisk stil och enligt naturliga principer, ingen tillsatt jäst, pumpning, filtrering, osv. 

Förutom ett antal år på sydafrikanska vingårdar har Wade även spenderat tid i Edna Valley (US), Loire och Jura i Frankrike. Den sistnämnda vistelsen blev katalysatorn för att satsa helhjärtat på Brunia – ”I was inspired by the old fashioned vigneron culture still prevelant in Jura”. Det som gör appellationen Sondagskloof unik, och som namnet Cold Mountain Vineyard skvallrar om, är att de har ett betydligt kallare klimat jämfört med t.ex. Stellenbosch. Generellt sett får vinklasarna ytterligare 2 månaders ’hang time’ i Sondagskloof jämfört med andra appellationer med varmare klimat. Längre tid på vinrankorna innebär utvecklad koncentrationen, mörkare färg och mjukare tanniner.

Showing all 3 results